Hjortejakt 2008

09.09.08

Da er alle på plass i basecamp (åbakkparkeringa) Strategien for i morgen tidlig er i boks, og alle gleder seg noe enormt. Nå er det tid for senga for alarmen kimer 04.00 i morgen tidlig smile

10.09.08

Knallfin dag, men ingen fangst. Ole og Arnfinn såg ei fjor hind oppunder Åbakksetra, men fikk ingen smell på a. Eli så en liten hjort med horn på kvelden, men lot den rusle videre. Webjørn og Knut Magne har hørt hjorten brøle i kveld, og vi har funnet en del vonlige poster i løpet av dagen. Ellers har vi lura både morgen og kveld, og en liten lur ble det vist midt på dagen også….

hjort-ole-08-01.jpg 

11.09.08

Dagen startet med lettskyet vær og ganske ok temperatur. Monica fikk fart på blodpumpa da det plutselig kom dyr over veien da hun var på vei til posten vi kaller badet. Desverre var dyrene for raske over den smale veien. Webjørn fikk rågeit på post, og mellom Ole Ingar og Knut Magne passerte også et dyr uten at noen av dem kunne se det.
Senere tok vi første drevet utenfor veien søndre del. Arnfinn og Tinka stod for støkkinga, og jagde ut dyr mot nord vest, der vi ikke hadde noen post. Kveldsskiftet ga intet resultat
hjort-tinka-08-01.jpg

12.09.08

Dag 3 er den verste dagen, kroppen klager i dag. Vi tok det derfor litt pent og droppet morgenvaken i dag. To drev ble det i dag, den første gikk Ole og Arnfinn mot høgspenten, der ble det skremt dyr, men dem snudde og løp feil vei. Andre drevet var med Tinka som løshund og Arnfinn som vandrer. Her ble det ikke gjort noen funn. Kveldsvaket ble også droppet da vi var slitne og sent ferdige med andre drevet.
hjort-webjrn-08-01.jpg

13.09.08

Ollalla for en dag. I dag var vi oppe tidlig igjen og på morgenposter som vanlig. Eli så først en hjort som var for langt unna, så fire som kom for fort, og til slutt en enslig som prøvde og ta igjen di fire andre. Så så Webjørn hind med kalv som både kom for fort og var for langt unna.8 observasjoner før frokost !!!!
Vi tok så et drev etter hinda og kalven, skremte dem og en bukk, men dem flaug ut nedenfor basecamp, der vi ikke hadde noen post…

Etter frokost og en blund var vi klare for kveldsskiftet….. Klokka 19.49 smallt det hos Hjortefot. Etter 2 sekunder er hun på radioen og sier “Hjortefot har skutt en hjort” og det var ei heller aggresiv hind.

Monica forteller:     
smile Jeg satt på den ettertraktede Eli post1 på kveldsluringa. Satte meg ned kl 18.05 stille å rolig frem til   
kl19.45 da oppdaget jeg at det var noe som beveget seg på min høyre side. Jeg snudde meg så     forsiktig jeg kunne, og såg ei voksen hjorte-hind. Hun var ca 40 m unna meg, jeg hadde fortsatt sikringa på bøsja, hjorten såg at jeg satt der… Jeg satt stille som ei mus – plutselig brølte hinda og jeg skvatt til. Hun snudde seg mot meg å brøøøøla noe fryktelig, men hun stod rolig. Jeg fekk av sikringa på bøsja uten å bråke, fekk snudd meg mot høyre. Da hadde det gått ca 4 min. å ingen kalv er observert. Da snudde hinda på seg, så fikk jeg sida på dyret mot meg – PANG – Perfekt skudd, dyret sprang 20m så datt det rett i bakken smile HiHi en vellykket lørdagskveld Monicacool
hjort-monica-08-01.jpg

14.09.08

I dag var morgenstunden uten hjort. Utpå eftan tok vi ett drev lengst øst på nersiden av vegen, mellom høgspenten og taket. Webjørn satt under taket, og Knut Magne i høgspenten. Arnfinn slapp Tinka like vestafor taket. Ho reiste ut langsmed åa, mens Arnfinn gikk litt lengre opp i eggene. På tur inn på ei flat egg fikk han se en enslig hjortekalv, denne fikk ei 270 WBY kule og for overende. Tinka derimot var ikke å se, hun jobbet med hjort nede ved elva, ikke lenge etter kom to dyr i kratter foran Arnfinn. Disse klarte han ikke å få smell på. Tinka kom ikke etter disse dyrene, men jobbet med noe annet ovenfor veien, der hørte Arnfinn hjorten brøle til Tinka. Etter en stund ble det stilt og Tinka forsvant nedenfor veien igjen. Der ble det en kort los før dyret tok ut. Dyret kom opp på egga til Arnfinn der hans forsøk på å skaffe kjøtt endte opp med ett 4 timers ettersøk som konkluderte med att dyret var uskadd.

hjort-arnfinn-08-01.jpg

Selv om det er kjedelig med ettersøk og bomskyting skal vi være glade for å ha fått denne kalven ut av skogen. Den var født så sent og var så liten at den høyst sannsynlig hadde bukket under i løpet av vinteren.

15.09.08

Etter gårdagens bom skyting tok vi morgenskiftet i samme område i håp om å få se dyret igjen. det var helt stille, og ingen hjort å se. klokka ni var det Tinka sin tur igjen. Intet vilt ble funnet før vi nærmet oss høgspenten, det dyttet Tinka i vei to ungdyr som Knut Magne så vidt fikk sett, men ikke skutt på. Litt senere så Arnfinn ett dyr til, men heller ikke han fikk skutt i det tette riset.
På kveldsskiftet brukte Webjørn og Arnfinn Eli post 1 og 2. Webjørn så 3 hjorter men det var litt langt og litt mørkt så det ble ikke kjøtt i kveld.

hjort-arnfinn-08-02.jpg

16.09.08

I dag ble det bare morgenskiftet, Webjørn og Arnfinn posterte på Eli 1 og 2 uten å se dyr. Litt lokking og komunikasjon med en elgkalv endte heller ikke i observasjoner.

08.11.08

Da var vi på plass igjen, morgenskiftet ble på Eli 1 og 2 postene og på en ny post som har fått navnet Vonligposten. ingen dyr dukket opp, så vi returnerte til basecamp. Vi får melding om en fjorokse og enslig kalv (elg) som kan være på området vårt, og vi bestemmer oss for å jakte på dem, da enslige kalver bør taes ut før vinteren.

Vi satte ut poster på Eli 1 og 3 og nedenfor infotavla. Rifla går inn fra infotavla med Tinka løs, ho søker etter hvert langt ut og det blir varslet om at hun antagelig jobber med dyr.

Monica forteller:

Så var det tid for skiftet etter lunch, da jeg ikke var med på morgenskiftet…….. Fortiden stooort søvnbehov….
Satt på post nede på myra ved infotavla, Tinka gikk løs å søkte i området ved vegen og inn mot skogen. Etter ca 1 1/2 time på post så var det noe som beveget seg inne i skogen, jeg trodde først at det var Tinka som kom. Etter noen sekunder forstod jeg at det var noe større som beveget seg inne i skogen, så kom elg oksen fram,jeg fekk sagt på radioen at jeg hadde elg okse på post. Så fekk jeg den stooore skjelven… eekå tenkte å nei dette går bra aldri i verden..cry. Så gikk skjelvingen plutselig over. Oksen gikk for fort til at jeg tok sjansen på å skyte, så jeg tenkte hva skulle jeg gjøre for å få stoppet den. Etter noen meter stoppet elgen av seg selv, selvfølgelig bak et tre så jeg ikke hadde noen skuddmulighet på den. Så begynnte den å bevege seg ganske fort videre ned mot et skogholt, jeg tenkte nå eller aldri, så jeg plystret tre ganger på den. Å jammen stoppet oksen og stod bom rolig…. Yes ! der fyra jeg av halvautomaten wink etter noen få meters gange låg elgen i bakken…… MIN FØRSTE elg var skutt cool 
Rett etter at oksen var skutt kom ei ku med to kalver lengere nede på myra, disse var det for langt til så de måtte få gå.

MONICA.

hjort-elg-monica-08-01.jpg

Elg oksen viste seg å være en fjor okse 4 tagger på 120 kg.

Ett nabolag var så greie å låne oss en elgtrekk så vi fikk fjoroksen til veien. deretter bestemte vi oss for å jakte på kua og kalvene. det begynnte å bli sent så ting måtte skje fort. det ble en post i høgspenten,  en mellom høgspenten og åa og en post innafor høgspenten ovenfor veien. Rifla gikk med Tinka igjen, og startet fra nord med litt dårlig vind fra bak. Skummringa kom fort så de gamblet og siktet seg inn på der de mente det var størst sjangs for at dyra sto. Bare 300 meter fra postene sto kua og kalvene, Rifla og Tinka skremte dem i gang og de løp ut på myra til Martini. Der smalt det ett skudd og så kom meldinga på radioen. Kalv i myra! så en dødsmell.

hjort-elg-webjorn-01-08.jpg

To drev og to elger, det er hjortejakta si det………

Det mørkner nå fort og transporten blir i mørket med hodelykt som eneste lys. Den tar litt tid i det vanskelige terrenget……..
Etter transport, flåing og levering av lånt utstyr er det veldig godt med dagens andre….. måltid… vi sovner fort etter en lang og meget vellyket jaktdag smile