Elgjakt 2009

Før jakta

Etter “harde” forhandlinger har vi nå fått økt størelsen på terrenget vårt, slik at det er på ca 16000 mål. Terenget har nå fått en mye bedre avgrensing, og den beste delen av terrenget er ikke lenger delt av rådelen.

Webjørn og Martin har satt ut saltsteiner, så nå er det bare å vente på elgen og jakta smile

24.09.09

I dag kom alle untatt Knut Magne til koia. Planlegging, filosofering, historier og god mat fyllte kvelden. Alle har god tro på årets elgjakt. Særlig nå som vi har fått større terreng.

25.09.09

Dette er den store dagen, Julekvelden for oss jegerne smile
Morgenen starter også i år med ei støkking i kjelkmyra. Her var det ikke helt uvanlig tomt for elg…… Etterpå skulle vi dra utur Kukomak. Her var det også tommt…
Så skulle vi prøve å ett drev i kokkora – hundshøgda: Første drev på nytt terreng!! Ole og jeg gikk med hver vår hund løs! Postene satt på Pettermyra, flata vest for fiskeløstjernet, biplassen, stenbekken og 3tommflata. Frøydis går trangt i dag, men så drar ho ut på en lengre tur så jeg skjønner at noe er på gang…… varsler på radioen at postene må passe på! 3tom kommer raskt på radion og melder om sett dyr!!! Etter ei lita stud så ser han et nytt dyr kome på samme plass smile denne komer rett på ole som kan melde om at kua drar nordover så jeg løper i posisjon, men for seint! Etter litt venting så skal ole ta Frydis og gå ut siste delen av drevet. PASS PÅ, PASS PÅ ole øser av spennin… Pass på Caro, nei no snur’n så pass på 3tom!! Jeg tenker at jeg må jo får se den…. Joda den dukker opp på flata og jeg får inn to fulltreffere og piggoksen er død! IIIHHAAAA! vi har fått første elgen for året wink

DSCfjolokse.jpg

Solan og Buster jobber så svetten rinn..

DSCsolbust.jpg

Resten av dagen går til slakting og frakting smile
Tekst: Martin Foto: Webjørn

26.09.09

I dag var vi først i Sørli-Østli. Etterpå fikk vi melding om 5 dyr som hadde gått inn på terrenget vårt. Vi posterte og gikk på med 2 hunder. Buster sporet 2 dyr, men disse hadde svingt og var ikke inne i posteringen. Webjørn med Ronja gikk på spor etter ku med 2 kalver. Disse hadde gått tvert igjennom støkkinga.

elg-gapahuk-09.jpg

27.09.09

DSC00406lite.jpg

Bare rævva i dag. Ole og Monica gikk igjennom Hakkara uten resultat. Så gikk vi igjennom tykkholmen. Her fant vi bare bjørn. Dette dyret forstyrrer jakta ganske mye. Så støkkte vi utur Kukkora. Her fikk vi fart på et rådyr, ellers intet spennende.

28.09.09

Litt mere action i dag smile Vi sjekket vegene og en rådel og tvert over midt på terrenget. Vi fant bare gamle spor, bortsett ifra rykende varme bjørnespor. Disse ble sjekket før vi posterte og støkket utur Kukkomak og Rassådalen. Nere i Rassådalen fikk Frøydis en bra los. Ole var tett inpå losen men fikk ikke se dyra. Losen løsnet etter en stund, og forflyttet seg mot Perkele. Her ble det ny los. Rett før Martin nådde fram til losen kom Oles hund Odin til losen og denne løsnet. Det ble ny los ca 50 meter nord for rådele. Da denne løsnet løp elgene over ett tereng og inn på det neste. Der ble den ene kalven etterhvert skutt.

Etterpå ble det en liten støkking i Kjelkmyra, Der hadde vi besøk av en hund fra nabolaget. Hunden var snill mot oss jegerne, men ble litt uvenner med Frøydis….. Tom hadde elg nesten helt innpå seg, men denne kom fra bak og var inne svarte skogen. Den snudde på rådelen og løp over naboterrenget også inn i Hundshøgda.

29.09.09

Nada…

30.09.09

Ittnå…

01.10.09

Min (Arnfinn’s) bursdag i dag. Laget lovte meg en elg i gave i dag: Vi tok et drev i Sørli – Østli. Her gikk det ikke lenge før Odin og Frøydis sin oppførsel tydet på at dt skulle være elg i nærheten. Det var nok mye trø, så hundene brukte lang tid på å gre ut nattens spor.

Men plutselig setter begge hundene stor fart mot nord. Det ser ut som om det skal gå ut av drevet. På høyde med Nordre tårnet må elgen enten ha møtt en bjørn eller stoppet opp slik at Frøydis som var først i sporet nådde innpå og fikk snudd elgen. Nå går det rett mot det nordre tårnet, og elgen komer i en sinnsyk fart over flata foran tårnet, krysser bekke og ser på nytt ut til å dra ut av drevet. Men neida elgen kommer rett bak midtre tårnet der Webjørn sitter. Elgen stopper litt opp i tettskogen rett bak tårnet, der Webjørn hører den puste og pese. Så setter elgen opp farten igjen og kommer til syne ca 300 meter unna, da med kurs for Tom i Falltårnet. Så dreier elgen inn i drevet igjen idet Tom får et glimt av lynelgen. Advarsler blir ropt til meg som sitter på posten vi kaller for “Der elgene kommer” Jeg begynner å ane tempoet på elgen og får det travelt med å gjøre meg klar…. Med våpnet i skuldera og sikringen av får jeg se elgen komme som en kule inni skogen ca 60 meter unna. Finner elgen i kikkerten som nok står på litt mye forstørring. Avtrekkren har nok litt større fart inn en vanlig og i det elgen hopper ned på veien går skuddet. Jeg hang ikke helt med på elgens nedtur på veien og holdt på å skyte over. Skuddet gikk i ryggraden og elgen flatet ut på skogsveien og skled over veien og ut i grøfta. Ettersom skuddet ikke var helt bra løp jeg bort til dyret og fikk gitt fangskudd.

Jubelen var stor og alle postene untatt Monica fikk sett denne usedvanlig raske elgen.
Så var det samling ved fallet med slakting, bålkos og mat.

smileTUSEN TAKK FOR BURSDAGSGAVEN smile

Arnfinn

elg-arnfinn-fjordyr-011009.jpg

02.10.09

I dag jaktet vi nedi Kjelkmyrstøkkinga. Her gikk hundene store runder og plutselig kommer en enslig ku forbi Tom som er hundefører sammen med Martin i dag. Kua kommer med bra fart og inni ganske tett skog så det blir ingen skuddsjans. Både Tinka og Frøydis er etter elgen (Frøydis raskest som vanlig…) eller som vi etterhvert fant ut elgene. Elgene som nok er ei ku med kalv blir delt av hundene og Frøydis reiser etter kua som kommer like ved Webjørn. Han hører dyret men det kommer i tetta bak han så han får ikke sett det. Rett før dette skjer er det noen bjeff nedenfor tømmerlunden. Dette er antageligvis Tinka som er etter kalven. Denne dra nordover og ut av drevet ved “der elgene kommer”

03.10.09

I dag hadde vi los på terrenget. Nede i kjelkmyra gikk det både hit og dit, ut og inn på terrenget. Ingen elg kom på post, og nabohunden reiste etter hvert hjem………
Etter dette tok vi ett langdrev på østsiden. Her rullerte postene oppover postrekka mens hundefolket byttet på å gå. Ingen tegn til elg her heller. 
På ettermiddagen reiste de fleste hjem i snøværet, mens noen få gjorde et siste fortvila forsøg mellom Omplamp og Sørli-Østli. Heller her fantes det ikke elg.

04.10.09 

Det kom 5 cm sporsnø i gårkveld. Har kjørt alle veiene i dag tidlig, men ingen tegn til elg. Ellers tar vi fri i dag.

09.10.09

10.10.09
Ole starter dagen med og rekke et spor som vi fant på veien på morraskvisten… Ole skremmer elgen og slipper Odin etter! Blir veldig spennende da elgen traver både hit og dit… PANG PANG!! Buster kan melde at han og Elias har skutt e Ku smile Resten av dagen går med til elgfrakting og kvile etter natta’s harde strabaser… wink
elg-martin-ku-101009.jpg
Ku av Martin og Elias i dag smile

12.10.09
Jadda!!! No har vi fått flyt’n!! smile 
DSC00448lite.jpg
Jeg var alene på jakt i dag, sporsnø på vegen så jeg tok meg tid til og se etter fæler. På tur nedover tannpirker’n finn jeg fæler etter minst fire dyr! Bestemmer meg for og gå inn mot Kjelkmyra for og se om dem er inne på terrenget, men jeg kommer ikke så langt før jeg hører los som står inne hos oss… 
Jeg bestemmer meg for og kjøre rundt og gå på fra andre sia pga værtrekket som ble mer gunstig for og komme innpå losen. 
Etter tre timer med krabbing og luring får jeg endelig skutt en kalv i losen. Før dette har jeg sett en fjolokse og ku med kalv. Det viser seg at det var en okse i tillegg til de andre jeg har sett.. 

Tekst og foto: Martin

18.11.09

Vi har jaktet forholdsvis mye i det siste selv om vi bestemte oss for og ta det med ro i November, men det er jo noen som ikke klarer å motstå fristelsen.. wink
Jeg og jaktsjefen har jaktet i flere dager no, og vi har hatt bra med elg omhender. Uflaks er vel det vi kan kalde det… vi har flere ståloser med Frøydis på forskjellige dyr. Sju tilmer med los hos naboen, los som drar fra oss til naboen… Frøydis jobber bra samtidig som det har kommet mere elg  i området, Iris finner og tar ut elg for første gang! Et helt hall dro ho ut med, oksen skilte seg ut og ble stående. Ku og kalv drar ut v Dobbeltløperen etterhvert.
Jeg og Frøydis tar fatt oksen og det blir los! Men stang ut denne gangen også, Martini ser elg’n men holdet er for langt så det blir naboens elg.
I dag finner vi spor etter to enslige dyr som har gått inn i sørli østli på to forskjellige stedersmile
Frøydis slippes og jeg rusler etter… Det går ikke så lenge før det er musikk i åsen!! Pga tømmerhugging så er det lassbærer i farten like v losen. Dette gjorde at jeg kunne gå ganske raskt inn på losen, fikk se skimten av elgen et par ganger før jeg kom innpå på 25 meters hold. Da plutselig får jeg se en elg som kommer sigende i e glenne, og på toppen av elgen ei hønnkrone større enn jeg noengang har sett i Galåsen!! det tok ikke mange sekundene til jeg har Sauer’n i skuldra og det smell i skogen!
Oksen raser over ende i smellen, jeg løper bort til oksen og får se den ligge der med Frøydis på nakken så fangstskudd var umulig! Jeg klarer ikke og få Frøydis unna og det ender med at oksen står oppatt og kuter rett i frå meg… Jeg får inn e kule mot ryggen på oksen men han fortsetter bare videre lelleek
Det blir ny los nede v Kjelkmyra og Martini forflytter seg til ny post. Imens kan jeg se at oksen blør veldig så jeg skjønner at den begynner og bli slapp… Etter litt forflytning og luring får jrg se oksen på nytt, den står oppe men er veldig rolig og gjør ingen utfall mot hunden. Jeg kommer inn på 15 meters hold og oksen står inne i noen graner og lurer.. Jeg bestemmer meg for og skyte, Pang, Pang  så ramler storoksen på snøtt 240 kg i bekken smile

DSC004941lite.jpg

Tekst og Foto: Martin

21.11.09

Samjakt med P O og kompani

Vi skal ta første drev på Grønåsen. Postene sitt på øst og vest for åsen mens jeg og Frøydis skal gå smile
Postene er på plass og jeg knepper båndet av Frøydis….. 
Etter en stund virker det som voffen lukter noe godt, ho leter etter noe… Med ett blir det musikk i far’s ørersmile. Det sto ganske nærme så jeg var fort innpå losen. jeg ser e ku som har utras på utras mot Frøydis. Etter 10-15 minutter så løper plutselig kua sin veg og jeg forteller at det er elg på vei, pass på!! Ser litt på peiler’n for og se hvor det drar. Når jeg ser opp fra peiler’n så ser jeg jammen en elg til! Yyyyhh, yyyyyhh! Åh det må være en kalv tenker jeg og svarer som best jeg kan. Det blir stille i noen minutter og så er det yyyhh igjen. No kommer det bare nærmere og nærmerewink. Så får jeg se det er to kalver og den bakerste faller død om etter to smeller i skogen! 
Vi jakter på den andre kalven resten av dagen uten at vi får den… Etter en loddtrekning så får vi kalven og har nå igjen bare e fjolku og en kalv! 

Elgjakt_09_037lite.jpgElgjakt_09_037lite.jpg

Tekst og foto: Martin

elg-martin-ku-101009.jpg