Hjortejakt 2010

arnfinn-100x100-09.jpg mats-eric-100x100-09.jpgmats-eric-100x100-09.jpgmats-eric-100x100-09.jpg Odd2010-100x100.jpg  MartinFA2010-100x100.jpg
Arnfinn Mats Eric Odd Martin
arnfinn-100x100-09.jpgmonica-100x100-08.jpg webjorn-100x100-09.jpg  Frank-100x100-2010-01.jpg  
Monica Webjørn Frank  

FØR JAKTA

Da nærmer jakta seg i år også smile
Frank har vært en del på terrenget og melder om bra med hjort også i år smile vi gleder oss.
Kloke av fjorårets slit har vi i år gjort klar elgtrekken elgar, og håper at vi får bruk for han smile

Følg med videre på disse siden, vi forsøker å oppdatere hver dag, men noen dager er vi mere slitene en andre……. smile

Årets kvote:
1 Elg ungdyr
1 hjort bukk
2 hjort ungdyr
2 hjort kolle
2 hjort kalve

09.09.2010
Kvelden før kvelden….
Alle er på plass, og vi har grillet og fantasert om hvor bra jakta skal bli biggrin

10.09.2010
DAGEN vi han ventet på er endelig her, etter en pangstart forrige år har vi noe å leve opp til. Dagen startet med morgenluring: Monica og Odd på Eli 1 posten, Webjørn på Eli 3 posten, Mats på info tavla, Frank i ståltårnet og Arnfinn i tårnet sitt. 3 hjorter ble observert men ingen kom til skudd, Utpå dagen tok vi et drev ovenfor vegen helt innerst på terrenget, Frank og webjørn klatret opp i lia, mens de andre var plassert i nærheten av vegen. Malene, Arnfinn, Tinka og Mika gikk midt lis, og fant en del spor men ingen dyr.

Så kom kveldsskiftet…….

Hos Webjørn kom det ei elgku som var lang i trynet… Ho hadde vi ikke rett på … Så kom en elgokse som var for stor…eller var den det??? 
Elgkua og elgoksen kom etterhvert til Mats. Han var enig i at kua var for lang i trynet, og oksen for stor… eller var den det???
Film av oksen kommer på siden senere eek

Plasseringen var som på morgenen, bortsett ifra Frank som nå var plassert nede på myra ved høgspenten. 
På tur fra vegen og nedover til posten skremte han opp en storbukk, denne var for rask for han og kom seg unna, men blodpumpa fikk ivertfall opp farten…
Han kommer seg etterhvert ned til posten.
Ca 19.30 kom det to storbukker inne i skogen, det var for tett til å få inn noe skudd. Så fort dyrene ble borte i skogen smøg Frank seg videre i samme retning, der er det en ny haug som han slår seg til på. Her kommer det en tredje bukk, den spankulerer inn i ei fin glenne og Frank får inn en fulltreffer, dyret forsvinner i skogen og Frank melder fra på radioen. Da kommer plutselig bukken fram igjen og får enda en fulltreffer. Der blir bukken med 7,5 takker liggende i ro smile  Før han får gjort noe mere kommer det tre spissbukker ut på myra, disse oppdager Frank og snur rompa til og raser inn i skogen igjen.
Frank vommer ut og går tilbake til sin opprinnelige post.
En time går og plutselig vrimler myra av dyr… 3 spissbukker, en KRONHJORT (Hmmm… har vi ikke akuratt fylt bukke kvoten tro…rolleyes) i tillegg kommer ei kolle og en kalv. Frank trekker pusten dypt og setter ei kule i den ene spissbukken, den tar bare noen skritt før den legger seg i ro. Frank rekker ikke å puste igjen før neste kule suser ut, og neste spissbukk går i bakken. Kronhjorten blir bare stående å se på det hele, tydeligvis vell vitende om at den kvoten er full….
Kolla stikker av mens kalven er rimelig forvirra og blir stående igjen. Frank har kalven på kornet, men flere gode grunner til å ikke skyte dukker opp, så når kolla kommer tilbake for å hente kalven, fikk den lov til å gå wink

Hentinga av dyra gikk ganske bra… Bare en velt, 2 fastkjøringer og en fryktelig røyksky ut av motoren…..

frank-trippel-10092010.jpg
MEEEGET fornøyd skytter biggrin

Slakting-2010-01.jpg
Ivrige slaktere

Etter slakting og ett par drammer var det godt og vell leggetidcool Morgenskiftet i morgen er AVLYST tongue

11.09.2010
I dag har vi tatt det ganske med ro. ett drev i området mot Elipostene og infotavla ga ikke noe resultat, men det så ut som at vi skremte dyr når vi gikk på post. Disse reiste ut av terenget confused
Kveldsluringa endte med en observasjon, men mørket kom for fort så det ble intet utbytte.

12.09.2010
Å slitne ble vi…. Litt sein oppdattering her…
Arnfinn-dublet-2010-01.jpg
Dublet også i år smile Hind og kalv denne gangen.

Monica-Malene-Minni-2010-01.jpg
To “aspiranter” er med mor på opplæring wink

Arnfinn-2010-01.jpg
Bålkos i påvente av transport av hinda og kalven.

13.09.2010
MartinFA-2010-01.jpg
Avslappende postering cool

14.09.2010
Kommer…

15.09.2010
Kommer…

16.09.2010
Kommer…

17.09.2010
Morgenluringa var i dag også litt amputert. Arnfinn og Frank satt på storsten og stillaset. Ingen observasjoner.

Dagdrevet i dag gikk langsmed åa fra infotavla til Trollposten. Postene var Odd nerafor infotavla, Monica og Marius nerafor Angviksætra og Frank på trollposten. Arnfinn og Malene gikk med hundene. Omtrent rett ut for Angviksætra reiste Tinka ut og Arnfinn og Malene stoppet opp. Ett voldsomt leven kom i mot dem i skogen mellom myra og elva. Denne skogstripa består av halvtett bjørkeskog og er omtrent 20 meter brei. Unghundene opfattet også hva som skjedde og tok ut i full los. Det hørtes ut til å gå mot elva, så Arnfinn løp det han var god for de 20 metrene ned til elva. Omtrent halveis hørtes et kjempeplask, og mye “vannbråk” I det Arnfinn kommer ned til elva ser han to bølger, en som går oppover elva og en som går nedover… Disse er ikke mange metrene fra hverandre, men dyrene rakk over uten å bli sett. Litt lengre nedmed elva  finnes to liggeplasser og sporene etter en hind og en kalv.

Lengre nedover elva inne i et virrvarr av vannpytter, myrhøl, bekker og kjerr spretter en 6 takker forvirra rundt og den hopper rett uti ene hølet etter det andre. Arnfinn har bukken på ca 50 meter og gode skuddsjanser. Men bukkekvota er jo allerede full smile
Bukken reiser over hele stormyra og Frank ser den på noen hundre meters avstand. Monica og Marius får bukken midt i mot, og den passerer på bare 30 meter smile

Mens de fleste sitter og lurer under kveldsskiftet går Arnfinn og Tinka en tur fra Angviksætra og nordover til godt forbi høgspenten på oversiden av vegen. Der snur han og går tilbake nedenfor vegen, for å avslutte ved elgtårnet.
Ingen observasjoner confused

18.09.2010
I dag hadde vi ikke helt trua på morgenluringa og sto derfor over denne. Vi tok istedenfor et drev mellom campen og infotavla.
Her hadde det nok vært dyr, men disse hadde vært lure og gått derifra før vi kom …
Nå reiser de siste hjem, og vi kommertilbake siden for mere jakt smile

09.10.2010
Skytteren forteller smile
morgenstund har gull i munn. jeg var på post i ståltårnet kl 07.13 og hørte de første hjortene krysse elva 2min senere og pullsen steg. så ble det stille i 4 -5min så hørte jeg flere hjorter komme over elva. 2 nye minutter går så ser jeg dyr inni bjørkeskogen etter noen spente sekunder kom det en “kalv” inn i skyte gata nede ved elva og så stod den perfekt (pang) dyret vingler litt før det legger seg på skudd plassen. da hører jeg dyr springe inn i skogen igjen. blir sittende 30min og vente på kolla men den viste seg ikke. så kom tvilen “var det kalv” kletret ned av tårnet og gjikk frem til dyret. dær låg det ei lita fjorskolle. ja ja bra ikke kolla kom frem i dag da. ut dragingen gjikk greit snakket med nabo valdet og fikk ta dyret opp dær kunn 50m å dra.nabo gutta kom ned med en pickup og kjørte dyret opp på låven. hærlig dag.

Frank-ungdyrhind-2010-01.jpg
Frank-ungdyrhind-2010-02.jpg
Frank-ungdyrhind-2010-03.jpg

15.10.2010
Stille stille i skogen,
ikke et dyr å skyte i bogen.
Om litt så går vi hjem,
da tror jeg dyra kjem.
Tjihi hi:)

16.10.2010
Livatt livatt i skogen,
et dyr å skyte bak bogen.
Nå tar vi hjorten med hjem,
og håper elgen kjem.

Martin-Arnfinn-kalv-161010-01.jpg

Etter ei resultatløs morgenluring tok vi et drev fra rådelen ved taket og halveis til høgspenten. Arnfinn, Tyra og Tinka gikk på nersiden av vegen, mens Martin og Iris gikk på oversiden. Det gikk ikke lenge før Iris hadde los, men det tok ut med en gang og gikk runde på runde, frem og tilbake over høgspenten. Alle postenen var i høyeste beredskap da dette kunne gå i alle retninger.
Webjørn som satt nede i stillaset fikk hind med kalv forbi seg. Disse vasset midt i åa et langt stykke før det dreide inn på terrenget vårt igjen. Dyra holdt seg stortsett bak buskasset, eller hverandre. Dette viste seg å være dyr som Tinka reiste etter. Ho slapp dyra etterhvert. Siste gang ho hadde sporet var nesten borte ved høgspenten.
Dette var ikke samme dyr som Iris hadde jobbet med.
Etter en stund med litt omrokkering av poster og en ny tur med Tinka  fant vi ut at hele stykket nedenfor vegen mellom innerste rådelen og høgspenten  var tom for dyr.

Ny postering ble lagt i nærheten av høgspenten. Hele vegen fra oppunder bratteste lia og ned til myre ved “Angviktjønna” ble det plassert ut poster. Iris ble sluppet på et spor som vi hadde funnet i vegen. Iris reiste oppover lia, men så ikke ut til å følge sporet. Martin som var hundefører gikk ned igjen til bilen og hentet Tinka. Hun ble sluppet på sporet. Akuratt i det Tinka var sluppet hadde Iris funnet dyr igjen og det ble los. Det hele kom nedover mot vegen et par hundre meter sørafor Martin. Han fikk det styggelig travelt og løp veien sørover. Etter 150 meter får han se en enslig hornløs hjort komme som et prosjektil ut av skogen. Martin skyter to skudd mot hjorten, men den fortsetter. Tinka som skjønte hva som skjedde og kom etter Martin legger seg nå på sporet til hjorten. Etter 100 meter blir det stålos i et snaut minutt, så tar det ut nedover mot “Angviktjønna” igjen.

Skytter 2 forteller:
Rett før myrkanten blir det ganglos. Hjort og hund kommer ut på myra og reiser i myrkanten foran posten. Mye buskas gjør skytinga litt komlisert, men et nytt skudd bryter stillheten. Hjorten blir borte i skuddet, og det blir på ny stålos. Jeg beveger seg raskt over myra og finner hjorten nede i ei grøft og Tinka i vill los på grøftekanten. For å få gitt fangskudd må jeg ta Tinka i halsbåndet med ene hånda og skyte fangskudd med andre… Dette gikk bra, og Tinka fikk begynne å rive brodd. Iris kom også etter og begge hundene følte nok et stort eierskap, for det var store mengder med tenner å se biggrin 

Dyret viste seg å være en enslig kalv, så turen opp igjen til vegen gikk ganske bra cool

17.10.2010
Livatt livatt i skogen,
over bekken åt naboen drog en.
da fikk nabon telefon
om at det i skogen var von
en blind ti tagger han skaut framfor bogen
da kom vi ut å var med å drog’en

Tinka-titagger-171010-01.jpg

Da vi vart ferdig med hjortekvota i går skulle vi finne elgen i dag.
Vi skulle ta et drev langsmed åa. Der har vi funnet elg før, også en del hjort. Problemet vi har der er at dyra 9 av 10 ganger krysser åa over til naboen. Vi mente likevell dette var vår beste sjanse i dag.
Martin G. satt ved “Angviktjønna” Webjørn nea infotavla, Frank ved Storstein, Monica ved Eli 2, Martin F. A. på kolleposten og Odd på Eli 1.
Arnfinn gikk langsmed åa med Tinka og Tyra. Etter bare 10-15 minutter skremmes det opp hind, fjorhind og kalv. Disse er på andre siden av en brei bekk så det tar litt tid før hunder og fører kommer etter. Det viser seg ganske fort at dyra gjorde en sving innover på terrenget før de svingte elegant over åa smile Det gjør jo ikkeno i dag….

Etter et nytt kvarter blir det los fra Tinka. Losen er helt på åkanten, og det er ganglos som kommer mot hundeføreren som står på ett bein midt ute i et sumpområde. I krattet langs med åa kommer et stort dyr, og Arnfinn tenker at nå kommer elgen, helst et fjordyr smile ettersom dyret kommer nærmere avslører det seg som en stor hjort med fine horn. Hjorten svinger over elva, og Tinka stopper på elvekanten. Ho er ikke så veldig glad i å bade rolleyes
Etter hvert finner Tinka et fint sted der ho kommer over nesten “tørrskodd”. Etter 200 meter ble det stålos i nesten ett minutt før det løsnet. 200 nye meter og ganglos, så løsnet det på nytt. 300 meter videre også ble det stålos. Etter tre kvarters stålos og litt telefonering med naboen ble en titagger som manglet et øye skutt.
Omtrent samtdig som dette skjer kommer det en tapphjort forbi Martin G. ved “Angviktjønna”
Hele laget besøker naboen på fallet for å se på “øye” hjorten. Vi var også til litt nytte og fikk dratt hjorten bort til traktoren.

Resten av drevet ble jo ikke noe av da hunden var optatt på annet hold. På ettermiddagen da vi var på tur hjemkom det ku og kalv ut fra området vi hadde igjen å støkketongue Helt typisk smile men vi gleder oss til neste gang, da er de sikkert mye større smile